Nyheter

Arne Svensson - Till Minne

  • 23 jan 2024

image: Arne Svensson - Till Minne

Fredagen den 19 januari 2024 avled Arne Svensson efter en tids sjukdom. Med Arnes bortgång har en trogen och engagerad medlem lämnat oss i OK Njudung. Arne har under åren gjort stora insatser i klubben som tävlande och tränare samt utfört många olika uppgifter. De sista åren var Arne med i Veterankommittén vilket bl.a. innebar att leda vandringar, organisera veteran-orienteringar och köra upp skidspår på Golfbanan. Arbetsuppgifterna har varit många under åren.

Arne var född 1943. Han var en av tre barn och växte upp i Simnatorp hos föräldrarna John och Maja. Intresset för orientering fick han väckt av sin lärare i Snärle skola, när han bara var en liten grabb. Arne började att tävla i orientering 1960 då orienteringssporten i Vetlanda bedrevs av Hvetlanda GoIF. Han fortsatte sedan att tävla i OK Vetlanda som bildades 1961 och sedan i OK Njudung från 1978.

Arne utbildades till fallskärmsjägare 1963–64. Den utbildningen gav Arne ytterligare smak på fysiska utmaningar.

Arne hade framgångar som tävlande i flera sportgrenar, främst i orientering, längdåkning på skidor samt löpning. Nämnas kan ”Hyltes tvåmil”, en orienteringstävling som lockade stora delar av den svenska eliten. Denna tävling vann Arne flera gånger. Fjällorientering, en patrulltävling över tre dagar i brutal fjällterräng, var en annan tävling som Arne satsade på. Distansen var 25–30 km varje dag. Arne vann huvudklassen 1980. Vasaloppet åkte Arne i Landsbros färger ett flertal gånger med goda resultat. Ett flertal tävlingar i terränglöpning för Stensjöns IF deltog han också i.

1966 ingick Arne äktenskap med Inga-Lill. De fick två barn, Helen och Patrik.

Under flera år var Arne golvläggare men sadlade sedan om till sporthandlare. Många vetlandabor har mött Arne i den rollen och fått ta del av goda råd om skidvallning och fått hjälp vid inköp av skidor. Som sporthandlare fortsatte han hela livet.

Våra tankar går till Monica, som mist sin sambo och till barnen Helen och Patrik med familjer.

Tack Arne för alla år av vänskap och alla fina orienteringsminnen!

 

Stefan G Larsson